Параграф22 Daily

§22 Новини

Столичният квартал "Славия" отново е заплашен от презастрояване само месец след спиране на ЖК "Нове Хоумс"

Столичният квартал "Славия" отново е заплашен от презастрояване само месец след спиране на проекта за жилищен комплекс "Нове Хоумс", предупреждават жители на район "Красно село". Те са внесли в административния съд на София жалби срещу новия комплекс и са готови на протести срещу издигането на масивните постройки, които ще се три пъти по-високи от четириетажните блокове в квартала.

Двата комплекса трябваше да се изградят на около 200 метра от новата метростанция "Красно село" на улица "Хайдушка поляна". Улицата е с две платна, по нея минава автомобилният поток от спортния комплекс "Славия", от централата на "Спорт тото" и от над 20 блока в района и не може да поема подобен трафик, посочват жителите, внесли жалбата в общината. И сега само една кола да спре за пет минути и веднага става задръстване, посочват те.

ДНСК спря проекта за жилищен комплекс "Нове Хоумс"",свързан с фирмата на Васил Божков "Нове холдинг", заради голяма плътност на застрояване и нарушаване на всички правила отстояние на сградите. Комплексът, които ще се прави в съседство е с плътност на застрояване 60 процента и още по-високи сгради - по 12 етажа и високи 40 метра. И това, ако се спази проекта и няма нарушения, както стана с "Нове хоумс". Близостта до новата метростанция е привлекателна за инвеститорите, но всичко си има граници , трябва да има и човешки уславя за живот, заявяват жителите на "Славия" от най-малко седем блока в съседства в новият жилищен комплекс.

Те припомнят, че главният архитект на София Здравко Здравков, подписал разрешението за строеж през миналата година беше назначен с обещанието да се бори срещу презастрояването на столицата. Здравков тогава обеща гъста мрежа от вътрешни открити зелени площи, малки вертикални и хоризонтални градини и стимулиране на частните инвестиции в тях.

Потенциалните обитатели на предвидените за построяване високоетажни сгради ще увеличат в пъти показателя "гъстота на обитаване" на ж.к. "Славия". Завишеният брой жители ще допринесе за влошаване показателите за шум в района. Високите блокове ще ограничат достъпа на хората в съществуващите жилищни сгради до пряка естествена слънчева светлина. С построяването на високоетажни сгради в района ще се влоши качеството на инфраструктурата в ж.к. "Славия", която е стара и не предвидена такова натоварване, посочват жителите на квартала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във