Параграф22 Daily

§22 Новини

Стотици жители на села в община Доспат заминават на гурбет

Стотици жители на доспатските села Црънча, Бръщен и Барутин заминават на гурбет в чужбина според информация от кметствата. Около половината от обитателите на Црънча и Бръщен работят зад граница, а преобладаваща част от гурбетчиите се ангажират като сезонни работници, завръщайки се през зимата в родните си места. През последните години се наблюдава и процес на трайно заселващи се из европейските страни семейства, обясняват кметовете на опустяващите родопски села. Община Доспат е особено засегната от миграционните процеси след срива на тютюнопроизводството в Родопите.

Коли с гурбетчии тръгват ежеседмично от селата в Доспатско през пролетта. Основните дестинации на работещите в чужбина са Англия, Шотландия, Испания, Гърция. Търсещите препитание зад граница родопчани са наети главно в селското стопанство. Над 300 жители на Бръщен работят във Великобритания, обяснява кметът Кемил Кочаков. Европейските доходи на част от обитателите са видими по променения облик на къщите им и на самото село. Гурбетчиите влагат средства в преобразяващи ремонти на домовете си, а поддържането на дворовете с изглед тип "английска морава" напоследък не е рядкост за Бръщен и Црънча.

Близо една четвърт от населението на с. Барутин също намира препитание в Англия, Испания, Гърция и други европейски държави. В българското училище в Памплона вече има две паралелки с деца от Барутин, докато училището в родното им село все по-трудно попълва класовете, обяснява кметът Красимир Мантов.

Причина за миграцията е високата безработица в планинския район, категорични са кметовете. Около 70 процента от тютюневата реколта в Црънча застоява неизкупена, което се превръща в сериозен проблем за десетки семейства, информира кметът Юли Делибашев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във