Параграф22 Daily

§22 Новини

Страсбург пак ни цака заради МВР и Темида

При цялата мизерия в държавата, в сряда (28 август) правителството взе решение да изплати обезщетенията по пет дела, водени срещу България в Европейския съд по правата на човек (ЕСПЧ). Общата сума, която кабинетът ще извади от джоба на данъкоплатците надхвърля 37 000 евро.


По стара традиция по две от жалбите ЕСПЧ е установил нарушения, свързани с полицейско насилие, нечовешко и унизително отношение към задържани лица. Нашенецът Антон Велев се ожалил в Страсбург, че при задържането му и при разпит в ареста е бит от полицейски служители, за да признае извършването на грабеж. Европейските магистрати са отбелязали, че по случая властите са извършили разследване, в рамките на което са събрали редица доказателства. Макар и със закъснение МВР и прокуратурата са предприели необходимите действия за установяване на биячите с униформа, но съдилищата са намерили доказателствата за недостатъчни и към момента, в който разследването е прекратено, извършителите все още не са били идентифицирани. ЕСПЧ е потвърдило изводите на Софийския военен съд, който в решението си посочва, че разследващите органи не са използвали всички способи на доказване, с които са разполагали, и че въпреки риска от изтичане на давността за наказателно преследване, разследването не е провеждано с усърдие и с необходимото темпо. Няма информация и за провеждане на вътрешно разследване или дисциплинарно производство срещу евентуално виновните служители. В резултат на това европейските магистрати са присъдили на бития Велев обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 4500 евро, а за разходи и разноски по делото са определени 3100 евро.


Във втория случай ЕСПЧ се е сблъскало с типично за нашенските реалии безхаберие на разследващите органи. Димитър Шопов бил прободен с нож след сбиване през 1991 г. Наказателното производство срещу нападателите му е прекратено през 2006 г. поради изтекла давност. Според ЕСПЧ фактът, че малтретирането е извършено от частни лица, държавната е била задължена да проведе независимо официално разследване. Съдът е констатирал, че медицинската експертиза за инцидента е направена едва една година след него, а после полиция и прокуратура просто са си чоплили носовете, без да свършат нищо по преписката. Логично ЕСПЧ прави заключение, че те не са успели да проведат ефективно разследване и че целта на ефективната защита срещу малтретиране не може да бъде постигната, когато наказателното производство се прекратява поради изтичане на давността в резултат на лошото администриране на делото от компетентните държавни органи. Съответно безхаберието на полиция и обвинение струва на държавата обезщетение за неимуществени вреди от 3000 евро, а за разходи и разноски ЕСПЧ определя 2000 евро.


Недъзите в нашенската съдебна система са станали повод за констатация на ЕСПЧ на пореден случай на нарушено право на справедлив съдебен процес по делото на Красимир Фазлийски. Той пък бил уволнен от МВР, след като психолозите на ведомството го нарочили за психологически негоден за работа в системата. Фазлийски оспорил уволнението си като несправедливо, тъй като Върховния административен съд (ВАС) отказал да разгледа психологическата експертна оценка и не обявил решението си публично. Според ЕСПЧ ВАС не просто е взел предвид оценката, направена в Института по психология на МВР, а я приел на юнашко доверие и е отказал да я подложи на проверка. Освен това в резултат на засекретяването на производството, решенията на ВАС не са били публично достъпни и жалбоподателят не е могъл да се сдобие с копия от тях. Така неосъществения полицай Фазлийски получава обезщетение е 1500 евро за неимуществени вреди.


По делото Неделчева и други срещу България ЕСПЧ е установил нарушено право на собственост. Жалбоподателите са собственици на земя, която след одържавяването й попада на територията на един от черноморските курорти. След реституцията им е възстановена само част от земята и въпреки влязлото в сила съдебно решение, не са получили обезщетение върху другата част, собствеността върху която не е възстановена. ЕСПЧ постанови държавата да заплати на жалбоподателите сумата от 12 000 евро за забавянето на процедурата по реституция и 3324 евро за направените разходи и разноски по делото.


Последното дело, заради което държавата ще бръкне в джоба ни, е на доживотния затворник Мирослав Събев, който се е ожалил в Страсбург от нечовешко и унизително отношение и нарушено право на вътрешноправно средство за защита. Събев изтърпява наказание доживотен затвор без замяна за убийство и грабеж. Той се е оплакал от условията, при които е изтърпявал наказанието си в периода 1999-2008 г. при специален режим, както и от прекомерните съдебни такси в производството по предявения от него иск за обезщетение заради унизителните условия в затвора. Благодарение на ЕСПЧ Събев се превръща в един богат затворник, който до края на дните си ще харчи присъдените му 6000 евро за неимуществени вреди. Отделно държавата ще покрие и 1677 евро за направените по производството разходи и разноски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във