Параграф22 Daily

§22 Новини

Строят нов затвор в бивши казарми край Дупница

Ще строят нов затвор в бившите казарми край дупнишкото село Самораново. Той ще бъде за 400 осъдени. Финансирането е по Норвежкия финансов механизъм и ще струва около 35 млн. лева. Това съобщи в студиото на "Денят ON AIR" зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. "Идеята е да бъдат въведени близки и дори еднакви до тези в Норвегия стандарти за подготовка на служителите в българските затвори. В бъдещия комплекс ще бъде изграден и обучителен център за подготовка на кадри по охраната на затворите и специалисти за системата за изтърпяване на наказанията - психолози, аминистратори и други", отбеляза още той.

Сега в бившите казарми при Самораново е затворническото общежитие към бобовдолския затвор изтърпяват присъда около 100 лишени от свобода с по-лек режим. Очаква се изграждането на затвора да започне до една година.

Пред Bulgaria ON AIR Николай Проданов допълни, че първоначалният проект е бил той да бъде в общежитието в Казичене, по-близо до София. Теренът там обаче се оказал неподходящ.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във