Параграф22 Daily

§22 Новини

Студентки осъдиха хазяйка, взела дрехите им за залог срещу 365 лева наем, ток и вода

Студентки осъдиха хазяйка, взела дрехите им за залог срещу 365 лева наем, ток и вода. Олга Календерска врътнала ключа на квартирата в Благоевград, докато момичетата били във ваканция, съобщава „Струма”. Олга, която е бивша финансистка на Югозападния университет, е осъдена за самоуправство. 59-годишната жена бе призната за виновна, че е задължали неправомерно 11 месеца личните вещи, покъщнина и документи на две студентки, които били на квартира при нея.

Студентките по социология Десислава и Радина ползвали гарсониера в ж.к. „Западен”, за която плащали наем от 65 лева. През декември 2012 година двете си отишли за коледните и новогодишни празници в Самоков и Шумен. Когато се върнали на 19 януари 2013 година, заварили квартирата си заключена. Момичетата потърсили хазяйката, която им казала, че няма да ги пусне в гарсониерата, докато не си платят сметките за ток и вода, около 300 лева. Момичетата отказали с мотива, че са й оставили един наем в аванс.

Двете момичета се видели в чудо, защото в квартирата им бил целият багаж, включително студентски книжки и задгранични паспорти. След като не постигнали разбирателство, двете момичета подали жалба в полицията. Служители на реда се свързали с Олга, но тя отново отказала да върне вещите.

Така се стигнало до дело за самоуправство. В хода на делото е направена оценка на вещите на момичетата и се оказало, че те са на стойност 5717 лева, което било в стотици пъти повече от дължимото. Хазайката е била призната за виновна и осъдена на 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Също така Олга Календерска трябва да плати 780 лева и 500 лева на двете момичета, колкото са предявените граждански искове.

Отношенията между хазяи и наематели принципно се решават на база договор, но такъв в случая не е имало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във