Параграф22 Daily

§22 Новини

Субсидията за общини с тежки нарушения при търговете може да бъде орязана

Обсъжда се въвеждането на възможност за намаляване на държавната субсидия за общини и ведомства при умишлено и серийно допускане на тежки нарушения по обществените поръчки. Това коментира пред журналисти вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Той участва в кръгла маса на тема "Модернизация на обществените поръчки" в Камарата на строителите в България, предаде БТА.

Като примерна възможност за намаляване на субсидията вицепремиерът посочи 5 или 10 на сто. Той уточни, че подобна санкционираща редукция се прилага в редица европейски държави. В Ирландия например, ако съответната администрация не покрие критериите на ефективност от предходната година, субсидията й се намалява от следващата, посочи Томислав Дончев.

По време на форума вицепремиерът изтъкна, че усилията на правителството да се въведе ред в процеса няма да спрат. Няма директно да се копира процедурата за налагането на финансови корекции, която е по европейските проекти, обмисляме друг санкционен режим по отношение на недобросъвестни възложители, защото някои от глобите се явяват стимул за нови корупционни практики, каза Томислав Дончев.Той уточни, че се обсъжда възможността при възложители "рецидивисти" да се прилагат не само съществуващите персонални, имуществени и институционални санкции, а и известно редуциране на държавната субсидия. Целта е, когато местна власт нарочно, умишлено, серийно допуска тежки нарушения, санкцията да се отрази на субсидията, което ще накара хората да питат възложителя защо възлага лоши поръчки и защо съответната общност заради това ще има по-малко средства, коментира Дончев. По този начин ще се търси дисциплиниращ ефект от обществения натиск, допълни той.

Вицепремиерът заяви на форума, че последното спиране на обществени поръчки е по-скоро извънредно мероприятие, за да се въведе ред в системата и да се разсеят редица обществени съмнения. Процесът ще продължи както е редно - ведомствата да си поемат функциите в тази насока и ще се разчита най-вече на ниво предварителен контрол от Агенцията по обществените поръчки.

По отношение на стандартизацията при обществените поръчки вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че тя ще е най-тежка при поръчките за строителството заради сложността им. За тези за доставки ще има пет или шест типови критерии, като става дума за цена и срок. Пред журналисти вицепремиерът отбеляза, че залагането на твърдите критерии при доставките в момента ще стане факт най-много след месец - два.

Facebook logo
Бъдете с нас и във