Параграф22 Daily

§22 Новини

Съд е разрешил застрояването на къмпинг "Юг" въпреки забраната на строителния контрол

С решение от 30 декември 2013 г. на Бургаският административен съд е отменил заповедта на Регионалната дирекция за строителен контрол за отнемане на строителното разрешително за изграждането на ваканционното селище на къмпинг "Юг". В мотивите на съда е посочено, че всички нарушения, установени от контролните органи, са неоснователни и недоказани, съобщава БНР.

С три основни възражения на 11-и януари 2013 година Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас издава заповед за отмяна на строителното разрешително на инвеститорите по проекта за ваканционно селище на къмпинг "Юг". Първо, контролните органи са посочили, че заради липсата на техническа инфраструктура строежът няма възможност да бъде присъединен както към електропреносната, така и към водоснабдителната мрежа. Като друг мотив за отнемане на акта, допускащ строителство на метри от плажа на къмпинг "Юг", е фактът, че предоставената оценка за въздействие върху околната среда е за изграждането на хотелски комплекс и е с изтекъл срок, тъй като разрешението е валидно само три години, а е било издадено на 9-и август 2004 година.

Въпреки посочените мотиви за отмяна на разрешението за строеж Бургаският административен съд е приел, че според Закона за устройство на територията проектът разполага с необходимата техническа инфраструктура, защото в границите на имота попадат трафопост, а според инвеститора за урбанизирана територия, върху която ще се строи, не е необходимо предоставянето на оценка за въздействие върху околната среда.

Днес съдията по делото Станимир Христов отказа коментар, защо е приел жалбата на инвеститора за основателна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във