Параграф22 Daily

§22 Новини

Съд глоби мъж, продавал противозаконно птици от защитен вид

Мъж от Добрич, продавал противозаконно екзотични птици от защитен вид, ще заплати 1000 лева глоба, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Глобата е постановена от Добричкия окръжен съд като Окръжната прокуратура е предложила 70-годишният Димитър Д. да бъде освободен от наказателна отговорност.

Мъжът е обявил в сайт два червени ангъча /tadornaferruginea/ за продажба. Тези птици са защитен вид и е забранено да бъдат притежавани, отглеждани, пренасяни зад граница, предлагани за продажба или размяна, посочват от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Според държавното обвинение Димитър Д. пуснал обява за продажба на птиците като посочил цена от 200 лева. По-късно обаче продал пернатите на друг човек за сумата от 100 лева.

Двата червени ангъча Димитър Д. закупил от момче от село Свещари. Отглеждал ги в дома си два-три месеца, след което решил да ги продаде. Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите попаднали на обявата и по публикуваните снимки на червения ангъч разпознали птицата от защитения вид.

Окръжната прокуратура в Добрич е мотивирала предложението пенсионерът да бъде освободен от наказателна отговорност с това, че е неосъждан, направил е самопризнания и е изразил съжаление за стореното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във