Параграф22 Daily

§22 Новини

Съд намали трикратно присъдите, наложени на брутални биячи във Варна

Варненският апелативен съд отмени две тежки присъди за опит за убийство във Варна. Съдът е отменил 17-годишната присъда на Васил Петров и присъдата от 16 години „лишаване от свобода" за Антон Истатков, които Варненският окръжен съд им е наложил заради опита в съучастие умишлено да убият Манол Марков. Престъплението е извършено на 21 март 2011 г. в централната част на град Варна.

Въззивната апелативна инстанция оправда двамата подсъдими за опита да убият Марков. Васил Петров е признат за виновен за това, че сам и в съучастие с Истатков - и по хулигански подбуди, е причинил две средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев (счупени горни челюсти и корони) и три средни телесни повреди на Манол Марков. Нараняванията се изразяват в счупване на черепа, контузия на мозъка, остър хематом под мозъчната обвивка и други. Наказанието, което Варненският апелативен съд присъди на Васил Петров за тези престъпления е 6 години „лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Антон Истатков също ще прекара 6 години зад решетките при строг режим. Съдът наложи това наказание за бруталното посегателство над Манол Марков, извършено в съучастие с Петров.

Апелативният съд потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част, с която двамата подсъдими трябва да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело и солидарно направените в процеса разноски в размер на 5433 лева.

Представителят на държавното обвинение днес бе категоричен, че бруталното посегателство над Манол и нанесените над 7 удари в главата са опит за убийство. От своя страна защитата на двамата подсъдими твърди, че в показанията на пострадалите студенти имало редица противоречия, които първоинстанционният съд не е взел под внимание и не е извършил обстоен анализ на свидетелските показания на най-тежко пострадалия от тях - Манол.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационен контрол пред Върховния касационен съд.

Тримата студенти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в първите часове на 21 март 2011 г. в района на Червения площад. Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно обаче Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока тесе оттеглили. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите.

Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен.

Наказателното дело срещу Петров и Истатков започна по общия ред през април 2012 г. и завърши с две тежки присъди в края на ноември миналата година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във