Параграф22 Daily

§22 Новини

Съд трима шофьори, дали подкуп на полицаи, за да не ги санкционират

През последната седмица, Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителни актове спрямо трима шофьори за това, че са дали подкуп на полицейски служители, за да не извършат действия по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушения по Закона за движение по пътищата – престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 31 януари 2021 г., в гр. Асеновград, обл. Пловдив, обвиняемият В.Б., на 35 г., управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Туарег“. Той бил спрян за проверка от полицейски служители, които установили, че шофирал без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, както и че имал неплатени глоби за нарушения на пътя. Служителите на МВР му съобщили, че ще съставят акт за административно нарушение, както и че шофьорската му книжка ще бъде отнета до заплащане на наложените парични санкции. Тогава обвиняемият В.Б. извадил банкнота от 50 лева и я поставил на арматурното табло на колата.

На 25 март 2021 г., обвиняемият Г.К., на 46 г., управлявал товарен автомобил, марка „Скания“ по автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Войводиново, обл. Пловдив. Той бил спрян за проверка от полицейски служители, които забелязали, че единият фар на колата не светел. Полицаите установили, че на стъклото нямало и залепен валиден стикер за задължителна застраховка. Те обяснили на водача, че ще му съставят акт за административно нарушение. Двамата отишли в полицейския автомобил, за да напишат документа, когато към тях се приближил обвиняемия. Той бил намерел документите за застраховката. Отворил вратата на полицейския автомобил и пуснал вътре 20 лева, като казал на полицаите да се почерпят и да не му пишат акт. 

На 21 септември 2020  г., в гр. Пловдив, 68-годишната Ц.Д. управлявала таксиметров автомобил. Водачката била спряна от полицейски служители заради непоставен обезопасителен колан. Те й казали, че ще и напишат акт за нарушението, при което Ц.Д. отишло до полицейската кола и подхвърлила 50 лева, за да не й съставят акт.

Във всеки един от трите случая, полицейските служители не взели парите и веднага уведомили дежурен разследващ полицай.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което всеки един от водачите на автомобили е обвинен е лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева.  

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседания по делата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във