Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдебната реформа е реформа на управляващото мнозинство

Централният политически въпрос на съдебната реформа е как да имаме ефективна Прокуратура, която е фокусирана наистина в наказателното производство, а не в различни други роли и как тя да бъде достатъчно имунизирана от изкушения да се включва по един или друг начин в политическия живот и разпределението на властовия ресурс в страната, обясни в предаването „Преди всички” по БНР министърът на правосъдието Христо Иванов.

На въпрос дали признава, че имаме неефективна прокуратура, министър Иванов заяви: „Нямаме и не мисля, че който и да било би потвърдил обратното. Причините за това състояние на нещата са много и са много сложни”. По думите му крайният резултат е, че правосъдието в България не работи добре и ролята на прокуратурата в това отношение е значителна. „Ако има съдии, които са корумпирани, останалите съдии не могат да ги задържат. Това трябва да се случи в крайна сметка от държавното обвинение. Прокуратурата е оня спусък на ефективност, който трябва да намерим начин да задействаме”, обясни министър Иванов.

Той каза още, че не смятат, че от това, че са написали антикорупционна стратегия, нещо ще се случва от това само по себе си. Министър Иванов подчерта, че антикорупционната стратегията отразява политическото решение. На въпрос дали работят всяка вечер с премиера по съдебната реформа и дали той е двигателят й, министър Иванов заяви: „Премиерът носи политическата отговорност за всичко, което се случва в изпълнителната власт и в крайна сметка той е двигателят на всичко, което се случва. Тази реформа не на един или друг министър или депутат – това е реформа на управляващото мнозинство и тя само така може да се случи на правителството”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във