Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдебната система е зависима от задкулисната власт, която я е кадрувала

Политически сили и граждански сили, които искат да променят статуквото, ще търсят създаването на общ фронт и ние сме готови да бъдем флагман на този фронт. Това заяви в предаването на Радио София „Очите на четвъртата власт“ генерал Атанас Атанасов, зам.-председател на ДСБ и народен представител от КП „Реформаторски блок“ в 43-то НС от 23-ти МИР София.

При ГЕРБ няма съобразяване с политиките, а съобразяване с интереса на върхушката и задкулисието. По този начин ген. Атанасов коментира думите на лидера на ДСБ Радан Кънев, че няма дясно управление в България. Атанасов даде като пример съвместните „маневри“ на управляващите с ДПС и АБВ и "депутатите на Ковачки", които според него показват, че не се зачитат интересите на избирателите, а на задкулисието.

Атанас Атанасов каза още, че и прокуратурата е зависима от задкулисната власт, кадруваща и в съдебната система, която също не е независима и се занимава с политически поръчки. Атанасов, който е член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, се обяви за реално действаща обвинителна власт, която да разследва всички сериозни сигнали, а не да ги селектира.

Като пример за задкулисието народният представител добави и опита за избор на членове на КЗК. Тогава според Атанасов е станало ясно, че старата връзка на президента Първанов с ДПС днес е част от това задкулисие заради факта, че кандидатурата за КЗК на бившия юридически съветник на президента Първанов Пламен Киров е внесена от ДПС, а АБВ внася друга кандидатура. Така стигаме и до сериозния проблем за това как се подбират и депутатите, добави генералът.

Според зам.-председателя на ДСБ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева е приела поканата за участие в последното Националното събрание на ДСБ, защото заявява близки позиции до вижданията на партията за съдебната реформа. Според Атанасов председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също е бил сред поканените, но не се е отзовал.

Генералът подчерта, че излизането на ДСБ в опозиция се е наложило, защото колегите ни от ГЕРБ ни изоставиха и гласуваха „скопен“ проект на съдебната реформа.Той открои две основни различия между управляващите и опозиционната ДСБ: Ние искаме радикална съдебна реформа, създаване на отделен независим прокурор, който да разследва корупцията във висшите етажи на властта.

Искаме реална конкуренция в икономиката, но БСП и ГЕРБ искат колкото може повече държава в икономиката - за да използват държавните лостове за облаги.

И още: Като политическа сила в опозиция народните представители от ДСБ вече гласуват законопроектите по вътрешно убеждение - а не като част от управляващата коалиция. ГЕРБ и част от колегите в РБ искат ние да напуснем парламентарната група. Но РБ бе създаден от ДСБ и Радан Кънев, защо те не напуснат, а ние да напуснем групата, риторично попита Атанасов.

В анализа си за предстоящите президентски избори зам.-председателят на ДСБ отбеляза, че на Бойко Борисов не му изнася да има единен РБ със своя кандидат-президентска двойка. Той се стреми да разцепи блока. Според Атанасов това е така, защото РБ е реален конкурент на ГЕРБ за президентските избори.

Алтернативата на управлението е в дясно, а не в ляво, подчерта генералът и прогнозира, че левите политически сили трудно ще постигнат единство, докато Първанов се опитва да принуди БСП да му се подчини. Според Атанасов тази битка няма да роди силна алтернатива вляво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във