Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдебната система на Великобритания като игра на руска рулетка

Специалист по контратероризъм описа наказателната система във Великобритания като да играеш руска рулетка с обществото, след като стана ясно, че нападателят от Лондон бридж е бил освободен предсрочно, въпреки че е бил осъден за тероризъм, пише "Гардиън".

Крис Филипс, бивш директор на Националното управление за борба с тероризма (NaCTSO), коментира, че "наказателната правосъдна система трябва да се вгледа в себе си".

"Ние пускаме хора от затвора, осъждаме хора за много, много сериозни престъпления и след това те са връщани в обществото все още радикализирани", отбеляза експертът и добави, че след това как се очаква полицията и службите да пазят обществото. "Казах го няколко пъти днес, ние играем руска рулетка с живота на хората като позволяваме на осъдени, познати, радикализирани джихадистки престъпници да се разхождат по нашите улици", предупреди Филипс.

Министърът по сигурността Брандън Люис отказа да съобщи дали атаката показва "провал" на властите. Лондонската полиция се опитва да установи как Хан е успял да извърши атаката, въпреки че е бил известен на властите и е носил електронна гривна, която следи движението му.

През 2012 г. нападателят е осъден на най-малко 18 г., но при обжалване присъдата е намалена на 16 г., половината от които лежи в затвора. Той е освободен през 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във