Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдебни дела срещу платформата за търговия с акции Robinhood

GameStop предизвика лудост на пазара на Уолстрийт миналата седмица. Компанията, която търгува с видеоигри беше дала знак, че предвижда промяна на модела на бизнеса си. По тази причина големите хеджфондове на финансовите пазари залагат на "късите позиции" спрямо компанията, което според специалистите означава, продажба на активи, взети назаем с идеята да бъдат продадени, а по-късно купени обратно на по-ниска цена. Аматьори инвеститори обаче се обединиха в социалните мрежи и започнаха да покачват цената, като в четвъртък тя достигна до 483 долара, преди купуването на активи да бъде спряно от платформата Robinhood. Това ядоса хилядите клиенти и те подадоха колективен иск в Ню Йорк, в който обвиняват платформата, че манипулира пазара.

В Чикаго беше подаден съдебен иск с обвинението, че спирането на търговията с акции е за защита на институционалните инвестиции в ущърб на клиентите на дребно. Адвокати от много щати, заедно с няколко сенатори, призоваха за разследване на Robinhood, в която съосновател е и българинът Владимир Тенев.

Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) заяви, че внимателно следи и оценява крайната нестабилност на цените на търговията на определени акции през последните няколко дни. Според информациите от днес Robinhood ще продължи своите търговски ограничения, позволявайки на клиентите да купуват само една акция от GameStop и пет договора за опции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във