Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдебните разходи на "Уелс Фарго" надхвърят заделените резерви

Третата най-голяма американска банка "Уелс Фарго" обяви, че съдебните й разходите могат да надхвърлят с 1.7 млрд. долара заделените от нея резерви. Кредиторът съобщи също, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси ще разследва търговските практики, чрез които банката разкри незаконно над 2 милиона потребителските сметки, без разрешението на клиентите.

Щатските финансови регулатори започнаха да разследват "Уелс Фарго" през септември, като Комисията по финансови услуги към Конгреса на САЩ изслуша бившия шеф Джон Стъмпф. След като бе разпитан Стъмпф подаде оставка и напусна поста си, а заемодателят плати рекордна глоба от 185 млн. долара.

Службата по паричен контрол наложи парична санкция на банката, възлизаща на 20 млн. долара. Глобата бе за неправилно изземване на автомобили, собственост на американската армия.

През октомври стана ясно, че Главната прокуратура на щата Калифорния започва разследване срещу "Уелс Фарго", като е разпоредила да бъде иззета документация и сведения за клиентите на банката.

На свой ред кандидатът за президент Хилари Клинтън обеща, че ще подведе под отговорност ръководството на американския кредитор за незаконно отворените клиентски сметки. Представителката на Демократическата партия в Конгреса на САЩ Максин Уолтърс стигна по-далеч, като призова за закриването на "Уелс Фарго".

Facebook logo
Бъдете с нас и във