Параграф22 Weekly

§22 Новини

Съдебните такси няма да се увеличават засега

Няма да има увеличение на съдебните такси на този етап,  заяви правосъдният министър Зинаида Златанова на семинар за законодателната програма на министерството за тази година, твърди "Правен свят".


В министерството е постъпил проект на Висшия съдебен съвет(ВСС) за увеличение на някои съдебни такси. Този проект не е публичен, така че не е ясно какво точно се предлага в него. Според ръководството на Министерството на правосъдието обаче българинът не може да поеме по-високи съдебни такси, защото е беден.


Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева припомни, че през 2008 г. е бил изготвен анализ от експерти, които констатирали следното - да, българинът има имущество, но то е овехтяло; да, българинът има автомобил, но той е купен на старо и т.н.


"Магистратите тогава предложиха много високи такси за съдопроизводството, които превръщаха правосъдието във възможност само за богати. Твърдя, че от 2008 г. насам българите не са забогатели. Не може да вземеш на босия цървулите, хората нямат пари", каза още заместник-министърът на правосъдието.


Сабрие Сапунджиева добави, че обсъждането на увеличение на съдебните такси трябва да стане през призмата на чл. 60, ал. 1 от Конституцията, в който се казва, че гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. Според нея има проблем със съдебните такси, те не съответстват на този текст от основния закон. Затова няма да се увеличават.


Проектът за промени на Закона за съдебната власт няма да бъде внасян в МС и НС, докато не бъде обсъден и одобрен от Висшия съдебен съвет. Не искам през главата на ВСС да го пускам в парламента, отсече Златанова. Тя добави, че по Оперативна програма "Добро управление" има заделени 40 млн. евро, като една част от тях са за електронното правосъдие. Ако промяната в закона се направи сега, до 2016 г. ще бъде поставена основата за електроното правосъдие, стана ясно още на семинара.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във