Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят аферисти, отмъкнали фирма и 880 000 лв. от италианеца Массимо Поджо

Преди шест години търновка, в комбина с помощник от Варна, си присвоила фирма на италиански предприемач и успяла да източи от нея над 880 000 лв. Но чак сега Наталия Б. и Йордан П. са подсъдими на първа съдебна инстанция във Велико Търново по обвинения в измама, фалшиви документи и присвояване. Жертвата им е италианският инвеститор Массимо Поджо, който се занимава с направата на изолации у нас. До момента той не си е върнал откраднатите му пари, макар вече да е спечелил делото за кражбата на фирмата му. Откраднатите пари стоят блокирани в търговско дружество, на което Наталия ги е прехвърлила по банков път веднага след аферата. Или поне би трябвало да са там, пише в. търновският вестник "Борба".

Случаят нашумя, защото Массимо се обърна към италианското посолство и даде гласност на измамата. След това разследването тихомълком е било прехвърлено от София на прокуратурата в старата столица. Търновските обвинители вече са изготвили обвинителен акт срещу двамата аферисти и са го внесли в съда. Междувременно, преди три месеца, и КПКОНПИ внесе във Великотърновския окръжен съд иск за конфискация в размер на 863 636 лв. срещу Наталия Б. заради заграбване на фирмата на италианеца, за чийто управител тя се е представяла.

Италианският гражданин Массимо Поджо е управител и едноличен собственик на „Инжектосонд България“ ЕООД, която учредил през 2007 г. Той не познава лице на име Наталия Б. от В. Търново, не е водил разговори с никого да бъде заменен като управител на дружеството, нито е вземал такива решения. На 2 юни 2014 г. обаче, в Агенцията по вписванията в София, на хартиен носител, е било подадено заявление за заличаване на управителя Массимо Поджо и вписването на Наталия Г. за нов управител на търговското дружество. Агенцията обаче отказва на следващия ден да регистрира промените поради съмнения.

На 4 юни 2014 г., този път с електронния подпис на адвокат Маргарита Пенева, е подадено заявление за вписване в Търговския регистър на обстоятелства по партидата на „Инжектосонд България“ ЕООД, с което е поискано заличаване на управителя Массимо Поджо и вписването на нов управител на търговското дружество – Наталия Г. Този път номерът минава и Массимо е заличен.

На 11 юни 2014 г. вписаният нов управител Наталия Б. извършила банков превод, с който наличните парични средства по сметките на търговското дружество, които възлизали на 880 800 лева, са прехвърлени по сметка на „Карп България“ ЕООД, в клон на друга търновска банка.

Фирмата „Карп България“ ЕООД е със седалище и адрес на управлението в град Костинброд, ул. „Димчо Дебелянов** N 23 А, но там не са и чували за нея. В началния етап на разследването графическа експертиза показала, че подписите под документите не са положени от Наталия. По-късно обаче в електрофотографско копие на платежното нареждане за кредитен превод за сумата 880 800 лева от 11.06.2014 г. се установява копие на подпис, който е положен от Наталия. Ръкописният текст е написан от нея, сочи същата проверка. Така преводът е реализиран, а новата управителка оставя за себе си 1000 лева в брой.

Търновският банков служител, който е и свидетел по делото, се обадил до свой колега в столицата, работещ в същата банка, където е на обслужване и фирмата на Массимо. Така, макар и късничко, италианецът научава, че фирмата му има нов управител, който е изтеглил всичките налични пари. Реално Наталия е била управител само осем дни, но това коства фалита на бизнесмена.

„Карп България“ ЕООД в Костинброд е купена от Галимир Цветанов през 2013 г. Когато закупил дружеството от друго лице срещу 500 лева, той имал идея да работи в областта на търговията на едро с помощта на съдружника си Наталия Б., която познавал от 2002 г. Тя щяла да се занимава с цялата работа на фирмата. Впоследствие обаче дружеството не развивало никаква дейност, защото нещата не потръгнали, и в един момент Цветанов решил да спре да се занимава с нея. Един ден Наталия Б. дошла при него и поискала да ползва банковата сметка на „Карп България“. Галимир се съгласил, не питал защо и изготвили пълномощно за работата й по сметката.

По-късно във фирмата постъпила крупна сума пари, която останала в сейф - уж на сигурно място. Парите са били обаче блокирани още тогава и би трябвало да са в тази каса и до днес. А фирмата „Карп България“ няма никаква дейност през последните шест години, но не е заличена.

Една от замесените в аферата се оказва и адвокатка Маргарита Пенева. Тя не е участвала в схемата „на гише” и не е депозирала документи за пререгистрацията на „Инжектосонд България“, но с нейния електронен подпис е регистрирана смяната на управителя на дружеството. Тя не може да си спомни кой й е донесъл документите и как е била упълномощена, но пълномощното е неин тип. Платежните документи по плащането получила заедно с всички други документи, но не може да каже от кого. Така че вероятно става въпрос за помощника на Наталия – Йордан, с когото вече също е клиент на Темида.

След дълго разследване и множество експертизи се установява, че почти всички подписи под документите за машинацията с кражбата на бизнеса и парите на италианеца са положени от Йордан П. 45-годишният мъж е бил осъждан и преди, но това не му пречи сега да е управител на строителна компания с капитал над един милион лева. 36-годишната Наталия също е била осъждана до аферата с Массимо, за която е подсъдима в момента.

Големият въпрос в историята е кога чужденецът ще си получи сумата от над 880 000 лв.? По българските закони това може да стане, когато присъдата срещу Наталия и Йордан влезе в сила след няколко години – и ако все пак бъдат осъдени. Освен ако не стане чудо и магистратите не отнемат незаконно придобитите пари преди това и не ги върнат на италианеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във