Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят бивш депутат от ГЕРБ, спестил 200 000 лева налози

Окръжен съд – Благоевград проведе първото разпоредително заседание по наказателното дело срещу бившия депутат Димитър Гамишев. Той е подсъдим за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери, съобщиха от магистратурата. По време на разпоредителното заседание, съдът конституира като граждански ищец държавата чрез Министерството на финансите, като прие за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански иск, предявен от Министерство на финансите срещу подсъдимия по делото Д. Г. в размер на 202 138,18 лева ведно със законната лихва, считано от 31 март 2016 г. до затата за окончателно изплащане на сумата.

Съдът определи, че делото е подсъдно на Окръжен съд Благоевград и няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, освен това съдебният състав прецени, че не са налице основания за разглеждане на делото по особените правила, поради което същото следва да бъде разгледано по общия ред.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев подаде оставка на 28 март 2018 г., обяви тогава Спас Гърневски от парламентарната трибуна. По-късно през деня Гамишев внесе такава и в деловодството на Народното събрание.

Националната агенция за приходите проведе данъчна ревизия на фирмата на депутата - “Гамишев -НКД” ЕООД, която той продал 2 г. по-рано на “Файнест Асошиътс” ЕООД, на Георги Георгиев от Ловеч. Георгиев пък, от своя страна, е управител на 93 търговски фирми и собственик на 53 от тях. Прехвърлянето на фирми на социално слаби е една от най-разпространените схеми за неплащане на данъци и източване на ДДС.

За следващото заседание по делото са призовани за разпит и четирима свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във