Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят бивша служителка на НОИ за източване на системата

В Пловдивския районен съд започва делото срещу бившата служителка на НОИ за източването на осигурителната система с няколко милиона лева. Пред съда се изправят 62-годишната Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее - Лазар Лазаров, и дъщеря ѝ Николина. Те бяха арестувани след разкриването на крупната измама с фалшиви документи за пенсиониране.

В периода от юни 2014 г. до  декември 2019 г. тримата  са измамили 32 души за над 234 000 лева, сочи обвинението. Те създали схема, в която обяснявали на хората, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж. Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари – от 1 500 лева до 32 000 лева или общо над 234 000 лева. Александрина обаче не внасяла парите в НАП, а ги задържала за себе си. Сумите не са възстановени на хората.

Действията на бившата служителка на НОИ са довели до източването на близо четири милиона лева от осигурителната система, под формата на неправомерно отпуснати пенсии, твърди прокуратурата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във