Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят бизнеспартньори за измама на строителни предприемачи в големи размери

Бизнеспартньорите Мариана К. и Свилен Р. са предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за измама в големи размери на строителни предприемачи от Варна, извършена в съучастие. Причинената имотна вреда на тримата измамени е в размер на 75 400 лева.

Подсъдимите се запознали чрез варненска адвокатка. 53-годишната Марианна търсела контакти с варненски бизнесмени, на които да помогне да се доберат до усвояване на еврофондове чрез свои познанства в София. Подсъдимата  афиширала свои „връзки“ с фонд „Земеделие“, с ИАРА, с църквата. Регистриран бил консорциум, като за негов управител бил избран 63-годишния Свилен Р.

За функционирането на сдружението трябвало да бъдат внесени средства и така тримата варненски бизнесмени внесли различни суми по сметката на консорциума. Общата сума била 75 400 лева, като част от парите били дадени на ръка.

В периода на измамата – от 28 февруари до 15 юни 2016 г., включително и пред свидетелка по делото, Свилен Р. теглел пари от сметката на консорциума, които предавал директно или чрез хора на подсъдимата Марианна. Средствата, вложени от предприемачите, били усвоени изцяло от двамата подсъдими по неустановен по делото начин.

Измамата е извършена като продължавано деяние и в съучастие. Подсъдимата Марианна К. има предходна съдимост за измами, идентични с тази, за която сега е предадена на съд. Свилен Р. е осъждан, но реабилитиран. Причина за извършване на деянието по член 210 от НК е стремеж към облагодетелстване по престъпен начин, като за Марианна К. това е станало утвърдено престъпно поведение. Причинените от измамата щети не са възстановени.

Предстои делото срещу двамата да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във