Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят България за монопол при цифровизацията

Европейската комисия съди България за три нарушения на законодателството на ЕС. Едното е за ограничаване до две на броя на предприятията, които могат да получат радиочестотен спектър за наземно цифрово радиоразпръскване и разрешения да предоставят съответната електронна съобщителна услуга. Другото е за наложени на доставчиците на телевизионно съдържание ограничения за участието в процедури за възлагане на обществени поръчки за предоставяне на радиочестотен спектър. Третото нарушение е забрана на притежатели на радиочестотен спектър за наземно цифрово радиоразпръскване да строят електронни съобщителни мрежи за излъчване на радио- и телевизионни програми, е посочено в съобщението на съда.


Докато заплахата над страната е от санкция от 8448 евро на ден, Министерството на транспорта, което е отговорник за въвеждането на цифровизцията, на няколко пъти отказа да представи българската позиция по делото и какви мерки ще предприеме страната, за да изпълни европейските изисквания.


Европейската комисия е установила, че България неправомерно е ограничила броя на мултиплексите, на които се качват цифровите канали. Потенциално тези предприятия са можели да бъдат пет, с което да се осигури конкуренция. Това е било направено на базата на критерии, които са били непропорционални и не са били обективни. По този начин България е създала специални права за осъществяването на тези електронни съобщителни услуги, се казва в правните основания на Европейската комисия.


В момента двете компании - Тауърком (впоследствие НУРТС-България) и Хану про, държат шестте мултиплекса. И двете фирми са на офшорни компании, свързвани с банкера Цветан Василев. Веднага след като Брюксел започна процедурата срещу България, бившият транспортен министър Ивайло Московски обяви, че знае кои са фирмите, които са спечелили конкурсите за мултиплексите - Хану про и Тауърком, но не знае кой е техен собственик.


Търговете за мултиплексите бяха проведени по време на тройната коалиция начело със Сергей Станишев, като правителството на Бойко Борисов не направи нищо, за да промени нещата. Едва след започването на наказателната процедура беше пуснат търг за седми мултиплекс, който беше спечелен от Булсатком. Компанията обаче не може да изгради мрежата, защото Министерството на отбраната не е освободило честотите за това. Настоящото правителство на Пламен Орешарски пък мълчи какво смята да предприеме по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във