Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят двама братя, мамили граждани с договори за строежи на къщи

43-годишният С.У и 48-годишният Б.И., двама братя от Пазарджик, ще бъдат съдени по обвинителен акт на Районна прокуратура - Варна, внесен в съда. Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че в условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение в други граждани и им причинили вреда в големи размери - престъпление по НК.

Обвиняемите били управители на дружество с предмет на дейност проектиране, изработване и монтаж на метални конструкции. В началото то било създадено с цел в действителност да извършва дейност по изработка на такива. В последствие обаче фирмата нямала капацитета и възможността да изпълнява възложените й дейности. За целта следвало да са налични служители с необходимите технически познания и квалификация - инженери, проектанти и др., каквито тя нямала.

Въпреки това двамата братя решили да продължат да предлагат проектиране, изработка и монтаж на сглобяеми къщи с метални конструкции и други изделия от такива материали, за каквато дейност нямали нито физическата, нито техническата възможност. В периода от октомври 2014 година до май 2017 година те успели да въведат в заблуждение общо седем души от различни градове на страната и да ги измамят, че ще проектират и построят за тях „до ключ“ различни обекти.

Общата сума, с която С.У. и Б.И. ощетили своите жертви, била 217 817, 90 лева.

Предстои делото срещу обвиняемите мъже да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до осем години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във