Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят двамина шофьори, опитали се да подкупят полицаи

 пловдивОкръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда два обвинителни акта спрямо шофьори, опитали да подкупят полицейски служители, за да не извършат действия по служба  - да не им съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата – престъпление по чл. 304а вр. чл. 304 ал. 1 вр. чл. 18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Й.Г., на 28 г., бил спрян за проверка на 23 януари 2021 г., в гр. Пловдив, когато се провеждала Специализирана полицейска операция по безопасността на движението.  Той пътувал с лек автомобил, марка „Мерцедес“ . При извършен тест с техническо средство, уредът отчел, че Й.Г.  шофирал след употреба на наркотични вещества – марихуана. Пробата за алкохол била отрицателна. Двамата полицейски служители уведомили Й.Г. за резултата от теста и му съобщили, че автомобилът му ще бъде дерегистриран и ще му бъдат свалени номерата. За да не го санкционират, обвиняемият Й.Г. хвърлил 35 лева през отворен прозорец на служебния автомобил. Служителите на МВР не взели парите и веднага уведомили дежурния разследващ полицай.  Й.Г. е предаден на съд и за управление на моторно превозно средство след употреба на марихуана - престъпление по чл. 343б ал. 3 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден и Г.К., на 41 г., който на 2 март 2021 г. бил спрян за проверка от полицейски служители в с. Крушево, общ. Първомай. Той шофирал лек автомобил, марка „Мерцедес“.  При извършен тест с техническо средство „Дрегер“, уредът отчел наличие на алкохол в кръвта от 0,89 промила.  За да не му съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата,  обвиняемият Г.К. подхвърлил в служебната кола 150 лева. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай.

Предвиденото от закона наказание за опит за подкуп на длъжностно лице е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседания по внесените обвинителни актове. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във