Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят изобретателен тексаски библиотекар, крал тонер от обществена библиотека

Рандал Уайт от Остин, щата Тексас в САЩ, е бивш служител на местната обществена библиотека, който бил разкрит да краде доставки на тонер от работното си място през последните 12 години. Мъжът, който вече е изправен пред съда по обвинения в кражба, през цялото това време е присвоявал тонер за принтери, пълнел го в касети и го препродавал онлайн. Измамата започнала през 2007 г., когато мъжът бил обзет от идеята да стане милионер, тъй като винаги е бил наясно, че мастилото за принтери е една от най-скъпите доставки, които съществуват, съобщава изданието „Ту отро диарио“.

Неговият начин на действие остава незабелязан през цялото това време, защото Рандал се е грижил да не бъде видян от колегите си, за което той пристига на работното си място между половин час и час по-рано всеки ден, факт, който далеч не е подозрителен, дори е достоен за признание, тъй като това изглежда като акт на отговорност. Неговата точност бързо го превърна в пример за подражание от колегите и шефовете му, въпреки че единствената цел на библиотекаря била да съхранява касетите с мастило в гаража си, за да ги продава по-късно.

В допълнение към кражбата на тонер, Уайт е получил достъп и до няколко кредитни карти в библиотеката, с които е закупил редица технически артикули. Покупките включват видео игри, конзоли, роботизирани прахосмукачки и дрон, които общо възлизат на повече от 18 000 долара (над 15 300 евро). Накрая, през август 2019 г. и след като е получил всичко, което иска, напуска работата си, откъдето дори е изпратен с почести.

Както при повечето работни места, обаче Рандъл не е харесван от всичките си колеги и един от тях в анонимно обаждане съобщил на властта, че гаражът на любимия бивш служител в библиотеката е пълен с тонер касети. След призива щатските власти започват вътрешен одит, който в крайна сметка води до ареста на Уайт. По-късно било уточнено, че Рандал пристигал по-рано вофиса, за да извърши своите кражби без никой да го види, което накарало властите внимателно да прегледат охранителните камери на библиотеката. Видеозаписите потвърдили съмненията им - на тях се вижда, че през последните 12 години служителят се е появявал всеки ден по едно и също време, носейки мастилото със себе си.

В резултат на всичко, което е открито, библиотеката направи структурни промени в централата си, които включват контрол на сигурността на изходните врати и извършване на инвентаризации, за да има винаги предвид вида на наличния материал в съоръженията. Уайт, от своя страна, е заплашен от осъдителна присъда от 15 години затвор, която съдията ще произнесе преди края на този месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във