Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят жена, усвоила неправомерно над 80 000 лева данъчен кредит

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 42-годишната Р.И., привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 256, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК – получаване от държавния бюджет на неследваща парична сума в особено големи размери след използване на документ с невярно съдържание, неистински или подправен документ. 

От лятото на 2016 г. Р.И. била съдружник във фирма, занимаваща се с преработка и търговия със зърно. В това качество тя предприела действия за закупуването на машина за сушене на зърно. Зърносушилнята обаче се предлагала от дружество, което не било регистрирано по ЗДДС. За да си осигури документално възможността за възстановяване на ДДС от сделката със специализираната техника, обвиняемата решила да имитира поредица от фиктивни сделки.

В периода от декември 2016 г. до юни 2017 г., в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание, Р.И. успяла да постигне целта си. Зърносушилнята била прехвърлена документално, чрез фиктивни сделки, през няколко дружества и накрая закупена от представляваната от обвиняемата фирма. Така Р.И. неправомерно заявила и получила от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери – 82 000 лв., представляваща деклариран за възстановяване данък върху добавената стойност.

До приключване на досъдебното производство неправомерно получената парична сума е била внесена в държавния бюджет, заедно с лихвите.

Предстои делото срещу 42-годишната обвиняема да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във