Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят мъж, нарушил мерки против разпространяването на Ковид 19 по хората

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Пламен М. за това, че с две деяния, по време на пандемия и извънредно положение свързано със смъртни случаи, нарушил наредба, правила и мерки, издадени против разпространяването и появата на заразна болест по хората, като не спазил срока на 14-дневна карантина и пребивал на обществено място - престъпление по чл. 355, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

На 2 април 2020г., около 19:00ч. обвиняемият Пламен М. пристигнал в Република България през Летище София от Великобритания. На летището обвиняемият попълнил „Формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, във връзка с епидемична ситуация“. Пламен М. посочил, че в следващите 14 дни ще пребивава на адрес в гр. София, ж.к. „Люлин“. Въз основа на попълнените данни на летището от обвиняемия, служител на Столичната регионална здравна инспекция, издал предписание за поставяне под карантина, което било връчено лично на обвиняемия на 2 април 2020 г.

В предписанието Пламен М. бил предупреден за наказателната отговорност, която носи по чл. 355 от НК. Изрично му било разяснено, че той има задължение да не напуска посочения адрес за срок от 14 дни. В срока на наложената му карантина, на 6 април 2020г., за времето от 18:00ч. до 20:00 ч., Пламен М. отишъл и пребивавал на територията на Летище София, където предприел действия по качването си на полет до Великобритания.

На 4 април 2020 г., около 19:00 ч., Пламен М. пристигнал в Република България през Летище София от Великобритания. На летището обвиняемият отново попълнил „Формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, във връзка с епидемична ситуация“, в който посочил, че в следващите 14 дни ще пребивава на адрес в гр. София, ул. „Вардар“. Въз основа на попълнените данни на летището от обвиняемия, служител на Столичната регионална здравна инспекция, издал предписание за поставяне под карантина, което било връчено лично на обвиняемия на 4 май 2020 г. Пламен М. бил предупреден за наказателната отговорност, която носи по чл. 355 от НК и че има задължение да не напуска посочения адрес за срок от 14 дни.

На 6 май 2020 г., за времето от 17:00 ч. до 19:00 ч., Пламен М. отишъл и пребивавал на територията на Летище София. Инспектор в Граничен контролно-пропускателен пункт - Аерогара София, извършил справка в информационната система за лица поставени под карантина. В нея фигурирал обвиняемият Пламен М. със срок на изпълнение на карантината от 4 май 2020 г. до 17 май 2020 г.

Той бил задържан по реда на ЗМВР.

Предстои наказателното производство срещу Пламен М. да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във