Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят мъж, шофирал с 2.20 промила алкохол в кръвта

Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Петър Т. за това, че управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно – 2.20 (две цяло и две) на хиляда,  установено по надлежния ред, като деянието е извършено след като обвиняемият е бил осъждан за деяние по чл. 343б, ал.1 от НК с влязла в сила присъда - престъпление по чл. 343б, ал.2 от НК.

На 3 януари 2020 г. обвиняемият Петър Т., след като употребил алкохол, управлявал лек автомобил и се движел в София, по ул. „Попова шапка“. Около 01.55 ч. той бил спрян за полицейска проверка от служители при 01 РУ-СДВР. Петър Т. не представил на проверяващите свидетелство за управление на МПС и силно лъхал на алкохол. Полицаите уведомили оперативна дежурна част. За съдействие били изпратени служители при отдел „Пътна Полиция“-СДВР, които изпробвали Петър Т. за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510”,  което отчело положителен резултат 2,20  на хиляда съдържание на алкохол в издишания от обвиняемия въздух.

Проверяващите служители издали на Петър Т. талон за медицинско изследване за наличие на алкохол в кръвта. Той бил съпроводен до болнично заведение, където отказал да даде проби за медицинско изследване. Съгласно Наредба № 1/19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози „Установяване с доказателствен анализатор, медицинско и химическо или химико-токсикологично лабораторно изследване не се извършва, когато лицето приема показанията на техническото средство, а на лицето не се връчва екземпляр от талона за изследване.“ Петър Т. е приел показанията на техническото средство, като настоящото деяние той е извършил след като е  бил осъждан за деяние по чл. 343б, ал.1 от НК с влязла в сила присъда на  09.05.2017 г.

Наказателното производство срещу обвиняемия ще продължи в Софийския районен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във