Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят мъж за престъпление против парично-кредитната системи

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за използване на платежен инструмент – дебитна карта без съгласието на титуляра и при условията на продължавано престъпление – обвинение по НК.

До 87-годишна възраст П.Р. живеел и се грижел сам за себе си. След това станал трудно подвижен и през пролетта на 2019 г. неговият племенник го настанил в хоспис в София, кв. „Княжево“. Около три месеца след постъпването си в хосписа П.Р., заедно с управителя на здравното заведение, посетили офис на банка, за да изтегли първият пари от банковата си сметка, необходими за заплащане на престоя му.

В банката П.Р. установил липсата на дебитната си карта, по чиято банкова сметка имал спестени пари. Поискал извлечение от банковата си сметка и установил, че има извършени стотици неразрешени от него разплащания, всичките на стойност до 50 лв. Подал жалба в полицията.

Обвиняемият А.А., на 41 години, бил приятел на С.Ш., която по същото време работела в хосписа като санитар. Той често посещавал дома по време на нейни дежурства и по неустановен в хода на разследването начин се сдобил с дебитната карта на П.Р.

През периода 30 март 2019г. - 2 юли 2019г. А.А. е извършил 922 плащания с дебитната картана П.Р. на обща стойност 14 497.01лв.

Обвинението е доказано от свидетелски показания, писма от банкови институции, оптични носители с извършените транзакции, видео-техническа експертиза, разпознавания от страна на свидетелите и др.

А. А. е с чисто съдебно минало. Срещу обвиняемия е взета мярка за неотклонение – подписка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във