Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят наши терористи в Чехия

Първият в историята на Чехия съдебен процес за подпомагане на тероризма, в който подсъдими са и двама българи, започна при засилени мерки за сигурност в столицата Прага, съобщи руската телевизия Канал 5.


Общо седем души са подсъдими по делото, сред които и една жена. Четирима от тях са от Дагестан, двама са българи (брат и сестра от мюсюлмански произход) и един молдовец. Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите могат да получат максимално наказание от 10 години затвор. Според следствието седемте обвиняеми са част от престъпна групировка, организирала атентати в редица страни.Шестима от групата бяха арестувани през май миналата година. По време на обиските в апартамент на заподозрените бяха открити оръжия и боеприпаси, десетки фалшиви лични документи и шофьорски книжки, печати на чешки и чуждестранни държавни учреждения, екстремистка литература на арабски и руски език, наркотици. Всички фалшиви лични документи се оказаха български.По-късно е в Берлин бе арестуван още един от членовоте на групата - руснак. Предполага се, че той е бил куриер на ислямистката организация bdquo;Джамаат Шериат, базирана в Дагестан и е доставял фалшиви документи в Германия и Чехия. Освен това е помагал при закупуването на оръжие за групировката в Чечня и Дагестан. Групата е следена в продължение на три години, преди да бъде заловена.


По информация в чешките медии, четирима от задържаните - Тагир Алиев, Залимкан Курбанов, Камил Надиров и Леонид Саповалов - са знаели, че документите са предназначени за хора, свързани с терористичното организация. Всеки от обвинените е имал различна роля, свързана с изработването, дистрибуцията или финансирането. Повечето от подсъдимите отхвърлят обвинението в тероризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във