Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят пиян шофьор, предложил подкуп на полицаи

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Т.А., на 30 г., за това, че на 11 февруари 2021 г., в гр. Пловдив, предложил подкуп – сумата от 50 лева, на двама полицейски служители, за да не извършат действия по служба при извършване на проверка – престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс. Т.А. е предаден на съд и за това, че на същата дата и място, е управлявал лек автомобил, марка „Мерцедес“, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно – 2,27 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Третото обвинение, по което Т.А. ще отговаря пред съда е за това, че противозаконно е пречил на двамата полицейски служители да изпълнят задълженията си по установяване и разкриване на извършеното от него престъпление – шофиране в пияно състояние – престъпление по чл. 270, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

На 11 февруари 2021 г., около 3,30 часа, в гр. Пловдив, полицейски служители забелязали лек автомобил, марка „Мерцедес“, управляван от Т.А., да криволичи по пътното платно. Те включили звуковата и светлинна сигнализация на патрулната кола, за да спрат водача,  който не се подчинил и продължил да се движи по съседните улици. След като полицейският автомобил го изпреварил, обвиняемият Т.А. спрял. Той излязъл от колата и се подпрял на нея, за да не падне. Обвиняемият признал, че е употребил алкохол и предложил на полицаите 50 лева, за да не го проверяват и да не извършат тест с техническо средство за алкохол. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай. Последвала проверка на Т.А. с техническо средство „Дрегер Алкотест“, който отчел 2,27 промила алкохол в издишания въздух.

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание между тези за престъпленията, в които Т.А. е обвинен, е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева, като за шофирането в нетрезво състояние е предвидено и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във