Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят шефката на Българския фармацевтичен съюз за интервюта

Шефът на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова отново се изправя пред съда. Тя е заплашена от глоба до 5 000 лв. заради това, че преди година в свои интервюта предупредила за eвентуален недостиг на медикаменти за лечение на COVID-19. Днес тя даде обяснение пред магистратите, в които цитира изследвания на Европейската агенция по лекарствата. Според тях големите фармацевтични компании сами са предупредили за подобен проблем.

Ще се анализират интервюта пред Българското националното радио и Българската национална телевизия, в които Сербезова предупреждава за възможен недостиг на лекарства заради пандемията от Covid-19.  Експертизата трябва да е готова да 22 март, а днес Сербезова обяви, че тя ще покаже, че дyмитe ѝ са извaдeни oт ĸoнтeĸcтa: "Целта на тези интервюта, по ирония на съдбата, е по-добра организация на изпълнителната власт и всъщност да внесе успокоение, а не страха, паниката и фалшивата тревога, които видя прокуратурата. Както преди интервютата, така и след интервютата има много доказателства за истинността на тези твърдения, включително и две заповеди на министъра на здравеопазването, с която той е ограничил износа на лекарствени продукти с цел предотвратяване на недостиг. Скандалната за българската прокуратура дума "недостиг" е в тези заповеди. 

Недостигът на лекарства е едно нормално явление, ние всички го изпитваме като пациенти. Аз също съм пациент, така че не вярвам как може една информация, която е истинска, обективна, доказана и нормално явление, да всява фалшива тревога. Целта на тези интервюта по ирония на съдбата е по-добра организация на изпълнителната власт за превенция на тези проблеми и всъщност да всее успокоение”, заяви проф. Асена Сербезова, председател на Български фармацевтичен съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във