Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят шофьор на автобус за контрабанда на златни накити за 606 252 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Р.Р., на 53 г., за това, че на 26 март 2021 г., през ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, с автобус марка „Ман“, пренесъл през границата на страната от Република Турция без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно 1674  златни пръстени, гривни, медальони, синджири с общо тегло 7,977 кг на обща стойност 606 252 лева –  престъпление по чл.242 ал.1 б.„Д” от Наказателния кодекс.

Незаконно внесените златни накити са открити при проверка от митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване”.

По делото е установено, че на 26 март 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, пристигнал автобус, управляван от обвиняемия Р.Р., с двойно гражданство – българско и турско. Той се движел по линията от Турция към Северна Македония, през България. Когато пристигнали на митническия пункт, шофьорът, неговите двама помощници и 21 пътници, обявили, че нямат стоки за деклариране.  При извършена проверка, включително и на превозното средство със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители установили наличието на подозрителна зона във фабрична кухина в автобуса. На мястото е открит специално пригоден тайник с достъп към багажното отделение. В него са намерени 25 пакета, съдържащи бижутерски изделия от жълт метал - общо 1674 гривни, пръстени, медалиони, колиета, комплекти обеци и др., с общо тегло 7,977 килограма.

Извършената експертиза на изделията от вещо лице е установила, че бижутата са изработени от 14-каратово злато, като те са на обща стойност 606 252 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. По досъдебното производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от ГД „Митническо разузнаване и разследване“, под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково, се извършват следствени действия.

На обвиняемия Р.Р. е наложена забрана да напуска пределите на Република България с постановление на наблюдаващия прокурор и му е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във