Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят собственик на търговско дружество за укриване на 3 милиона лева данъци

Софийска градска прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.Г. за извършено от него престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. Обвиняемият П.Г. е собственик, управител и представител на търговско дружество „Л..“ ЕООД.

Ръководената от него фирма изкупувала зърно от земеделски производители. Въпросните контрагенти не били установени и регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност. В подаваните през органите на НАП от името на „Л.“ ЕООД месечни справки-декларации се декларирали фиктивни доставки от несъществуващи фирми. По този начин се акумулирал неоснователен данъчен кредит по ЗДДС, след което се осъществявали реални доставки на зърно, нужно като суровина за дейността на други фирми. За тях дружеството на обвиняемия получавало реални плащания.

В хода на разследването е било установено, че П.Г. избегнал плащането на данъчни задължения на „Л.“ ЕООД в особено големи размери - 3 321 862,05 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност по ЗДДС. Обвиняемият потвърдил неистина пред органите на приходите, като чрез упълномощено лице подал по електронен път месечни справки-декларации за конкретни данъчни периоди. За целта били използвани неистински фактури при упражняване на стопанската дейност, водене на счетоводство и пред органите на приходите

Предстои делото срещу обвиняемия П.Г. да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във