Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдят затворник за агресивно поведение и закана спрямо надзирател в затвора "Белене"

Обвиняемият Н. изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в Затвора Белене. Той е многократно осъждан и е конфликтна личност. Бил разпределен в група със статут на осъдени работещи лишени от свобода и назначен да работи като чистач в СУ „Мито Орозов“ – Затвора гр. Враца. Към юли 2018 г., поради несъвместителство с други затворници и с цел предотвратяване на ескалиране на напрежението, дал съгласието си да бъде настанен в режимно отделение – спално помещение.

Следобед на 30 август 2018 г. затворникът започнал силно да удря по вратата на спалното помещение, в което се намирал. Запитан от дежурния надзирател С.С. за причината на това си действие, лишеният от свобода заявил желанието си за лична среща с инспектора по социална дейност и възпитателна работа. Поради отсъствие на отрядния в кабинета му към онзи момент, молбата на обвиняемия не била удовлетворена, като му било обяснено, че това ще бъде направено по-късно. Тогава Н.Н. поискал да се срещне с дежурния главен надзирател, но и той бил зает и нямал възможност да отиде при затворника.

Това ядосало обвиняемия и той започнал да удря по-силно вратата на спалното помещение, да се държи агресивно и да отправя обиди към надзирателя. Заплашил го, че „ще го уволни и след като излезе от затвора ще запали апартамента му“. С. влязъл в килията му, за да разговаря с него и да го успокои. Предупредил го, че следва да спазва вътрешния ред в затвора, за да не се стига до използване на физическа сила и помощни средства спрямо него. След това обвиняемият се успокоил и преустановил агресивното си поведение.

Предстои наказателното производство срещу Н. да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във