Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдии и адвокати са се събрали пред ВСС заради калпавата Единна информационна система на съдилищата

Съдии от Софийския районен съд се събраха рано тази сутрин, преди началото на работния им ден, пред сградата на ВСС, за да внесат обръщение до всички съдии и съдебни служители в страната, членовете на кадровия орган, Висшия адвокатски съвет и всички адвокати в страната, министъра на правосъдието и до ръководителя на управляващия орган на ОПДУ. Поводът за недоволството им е Единната информационна система на съдилищата, в работата на която те намират редица проблеми.

Съдиите призовават цялата правна общност към съвместни публични действия за истинско електронно правосъдие и то при условията на съществуващия риск от разрастващата се пандемия. Магистратите изразяват опасения, че може да се стигне до блокиране на правораздавателния процес.

Според съдиите системата има много недостатъци - тромава е, усложнена е с множество кликвания за елементарни дейности, налага се използването на електронен подпис на всяка стъпка.

Протестиращите внесоха декларация, с която призовават системата да не бъде внедрявана, докато не се оправят проблемите при работата с нея. Преди демонстранцията декларацията бе подписана от 148 съдии от Софийския районен съд.

Магистратите са подкрепени напълно и от Софийския адвокатски съвет, както и от инициатива "Правосъдие за всеки". Днес Пленумът на ВСС обсъжда за втори път проблема със системата, която е направена от държавната IT компания “Информационно обслужване“ по европейски проект на стойност 6 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във