Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Цветинка Пашкунова: Не е разумно да разширяваме обхвата на разглежданите дела

Не е разумно в актуалната ситуация да разширяваме обхвата на разглежданите дела. Това отбеляза пред БНР Цветинка Пашкунова, говорител на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Делата срещу неоснователни действия на администрацията ще могат да се гледат и по време на извънредното положение, решиха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Административните органи са получили указания да разглеждат делата в зали, които се намират близо до входа на съдебната сграда. Няма пречка работата да се върши и чрез инструментите на модерните технологии.

В предаването „Преди всички“ Пашкунова допълни: „Ограниченията към момента са пропорционални и съответни към обществения интерес в условията на извънредно положение“.

Цветинка Пашкунова съобщи, че председателят на парламента и председателят на правната комисия са сезирани с предложения заради притеснения относно формулировката на Член 3 от Закона за извънредното положение: „Той е във връзка със спиране на процесуалните срокове по съдебни арбитражни изпълнителни производства, от които изрично са изключени наказателните производства, производствата, по които се прилагат давностни и други срокове по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания, което означава, че следва да бъдат отворени съдебните зали и да бъдат разглеждани всички наказателни и административно-наказателни дела. Това води до участие на страни, вещи лица, свидетели и обезсмисля забраната за достъп до съдебни сгради, което създава угроза за здравето на хората“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във