Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Даниела Мавродиева: Правовата държава и върховенството на закона са под прицел от години

Протестиращите настояват за оставка на правителството и главния прокурор. Това е разбираемо, защото е налице недоволство срещу цялата правосъдна система и най-вече прокуратурата, трупано през последните години, заяви пред Радио Стара Загора съдията от Върховния административен съд (ВАС) Даниела Мавродиева, която е член и на УС на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Правовата държава и върховенството на закона не са под прицел от вчера или днес. Те са застрашени отдавна, коментира магистратът. В подкрепа на думите си изтъкна липсата на реформи в системата. „Възможно е това недоволство да е в резултат на несъстоялата се съдебна реформа“.

Последните събития в страната станаха повод от ССБ да излязат с обръщение до прокурорите и следователите. Демонстрация на власт и сила показа прокуратурата при акцията в президентството, смята съдия Мавродиева. „Не защото считаме, че прокуратурата няма право да влиза в президентството. По – скоро ние се възмутихме от демонстрацията на сила, от демонстрацията на репресия. От публичното влизане, от излъчването по различни медии как се влиза в Президентството, как се правят арести. Това няма да донесе нищо хубаво, а единственото, до което най-вероятно ще се стигне ще бъдат нови осъдителни присъди срещу България в Страсбург“.

В отговор на въпрос съдия Мавродиева каза, че е важно прокурорите да бъдат независими, да действат по вътрешно убеждение, когато задържат едно лице, когато образуват досъдебно производство, както и „да се ограничи възможността горестоящ прокурор да може да нарежда“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във