Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Емил Дечев: Изборът на Иван Гешев беше безпрецедентен

Безпрецедентен избор на главен прокурор, такова нещо не се е случвало. Това заяви в „Тази сутрин” Емил Дечев от Съюза на съдиите по повод решението на Висшия съдебен съвет Иван Гешев да стане обвинител номер едно на държавата. Той допълни, че в този процес е имало логика. „В началото на т.н. „български преход”, когато се приемаше Конституцията – вниманието на обществото беше съсредоточено върху това какъв да бъде президентът. Тогава съдебната власт остана в страни от обществения дебат”,
коментира юристът.

Адвокат Людмил Рангелов посочи, че не очаква изненада при втората част от процедурата по назначаване – издаването на президентския указ. „Президентът едва ли ще откаже да подпише. Неговите съветници в тази насока ще го ориентират, защото изборът на Иван Гешев се случи с голямо мнозинство и няма разумна причина да се очаква това. Ако откаже да подпише и върне процедурата – ще се повтори същият резултат”, заяви Рангелов.

Дечев уточни, че президентът Петър Стоянов е отказвал да подпише указа по назначаването на Бойко Рашков за главен прокурор, а след промени в закона се е появил нов кандидат – Никола Филчев. „Изборът беше перфектен от формална гледна точка. Справедливостта е усещане, което всеки има сам за себе си. Процедурата не е обявена непременно като
състезание, тя е такава, каквато е регламентирана и беше изпълнена. Да, по-добре е да има няколко кандидати, но ограниченият брой кандидати е заложен в Закона за съдебната власт”, посочи Рангелов.

Противниците на избора му за главен прокурор заявиха, че ще протестират всяка вечер, докато не подаде оставка. По думите на съдия Дечев посочи, че през последните години се наблюдава оформянето на коалиция във ВСС. „Този Съвет се нарича съдебен – не прокурорски или  следователски. В него обаче членовете на съдиите са малцинство. Изборът беше публичен, един 10-часов маратон, който беше ненужно дълъг и кандидатът се беше опитал да се представи максимално добре”, допълни Дечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във