Параграф22 Weekly

§22 Новини

Съдия-изпълнител връща пет спорни картини на Златю Бояджиев

Чрез съдия-изпълнител ще бъдат върнати на наследниците му пет спорни картини на Златю Бояджиев. Въпреки решението на Върховния касационен съд институциите в Пловдив отказват да върнат на наследниците на българския художник петте платна.


В петък се опитахме да вземем картинните доброволно, но се оказа, че съответните институциите, в които се съхраняват, искат те да бъдат върнати чрез съдия-изпълнител, каза още адвокатът на семейството. По думите й, вече е подадена молба да се извадят изпълнителни листове. До ден-два ще започне изпълнително дело, в рамките на месец би трябвало да е изпратена покана за доброволно изпълнение, което е първата част от процедурата и вече от институциите зависи, дали ще ги върнат или ще чакат картините да бъдат иззети с полиция, което е крайната стъпка, каза още Филипова.


По думите й, в петък те са се уверили, че картините са си на място, а експерт установил, че те са истинските. Това е някакво успокоение, защото те не са заведени официално по инвентарните книги в съответните институции, тъй като се водят с неизяснен статут, каза още Теодора Филипова. Според нея това е бил аргумента на представителите на институциите, където се съхраняват картините, да не ги връщат.


Справка:


Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 г. в Брезово. Завършва живопис в Национална художествена академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.) с Васил Бараков, към които се присъединява Давид Перец и образуват легендарната група Бараците.


Неговото творчество обхваща два основни периода, разделени от 1951 г., когато получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Първият се отличава с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит. През втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Организира самостоятелни изложби в София и Пловдив.


Народен художник, Герой на Социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров - Майстора“.


Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в къща-музей в Пловдив.


Умира на 2 февруари 1976 г. в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във