Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Калин Калпакчиев: Могат да ни осъдят в Страсбург заради разпространените доказателства

„Не е редно да се огласяват по висящо разследване доказателства по този публичен начин”, заяви председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев в „Тази сутрин” по повод разпространените вчера от Спецпрокуратурата материали, свързани с разследването на заподозрените за киберакатаката срещу НАП. Според него България може да бъде осъдена в Страсбург заради подобни действия, защото те компрометират основни права като презумпцията за невинност.

Подобни действия в миналото не за имали добър завършек, припомни Калпакчиев, визирайки случая с тефтерчето на Филип Златанов, което впоследствие изчезна и делото се провали. Прокуратурата тогава обаче обяви публично част от неговото съдържание. "Подобно поведение води до уронване на престижа на прокуратурата като институция”, категоричен е съдията. „Освен това са били разпространени лични данни на прокурори и следователи заедно с тези материали, а подобно деяние покрива състав в наказателния кодекс”, отбеляза Каплакчиев.

Спецпрокуратурата разпространи личните данни на прокурори и следователи В сайт за публично споделяне бе открит списък с три имена, ЕГН-та и длъжности на 2099 души „Разпространяването на лични данни не е невинна дейност, затова защитата им неслучайно в ЕС е толкова сериозна”, заяви съдията, който отбеляза, че за да бъдеш осъден за разпространение на лични данни не е нужно някой да е злоупотребил с тях.

„Това разследване по начина, по който се води, не създава впечатление, че се цели разкриване на истината, а се целят пропагандни и конюнктурни ефекти”, смята още Калпакчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във