Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Мирослава Тодорова: Силните на деня не винаги са в изпълнителната власт

"Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва опозицията, трябва веднага да отчитаме разликата, че всичко зависи от контекста и има нюанси, които трябва да бъдат съобразени, за да бъде постигнато справедливо третиране. Например - има значение дали опозицията никога не е била на власт, или е била 12 години в управлението и продължава да държи местната власт, дали има съмнения за паралелна власт. Това има значение, защото в последните години многократно възникваха съмнения, че прокуратурата се ориентира по силните на деня, но силните на деня не винаги означава изпълнителната власт".  

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" съдия Мирослава Тодорова.

Според нея случаят със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова фокусира големия проблем, състоящ се в това дали е възможно прокуратурата да се държи така институционално - не толкова публично, когато води разследването, и публично, когато обяснява резултатите, че да сме сигурни, че разследването е действително обективно, всестранно и пълно: "Трябва да бъде разяснено, че МВР винаги при неотложност може да започва производство. ... Без да е чел делото, никой не може да изрази мнение, което да бъде надеждно и да внушава доверие. Винаги в зависимост от това, какво е събрано до момента, може да се каже дали действието е било законосъобразно и дали принудата, която е упражнена, е била пропорционална".     

Съдия Тодорова посочи, че обществото непрекъснато се изправя пред проблема с конституционния модел на съдебната власт, който "води до объркана идентичност на прокуратурата": "Понякога прокуратурата настоява да бъде съд, т.е. да се ползва с независимостта на съда и да не върши толкова оперативна работа. От друга страна - тя ръководи досъдебното производство и тя решава на кои лица да повдигне обвинение, затова трябва да бъде в близка връзка с МВР и обичайно в тази колаборация се стига до институционални сблъсъци или до зависимост", сочи тя.

Тя припомни, че в периода, когато е била уволнена - по време на управлението на МВР от Цветан Цветанов - бившият градски прокурор и член на ВСС Нестор Несторов е бил казал, че прокуратурата се е превърнала в районно полицейско управление, т.е. функцията по ръководство на разследването е иззета и се осъществява от вътрешния министър.

По думите на Мирослава Тодорова никога не може да бъде вярно положение, при което прокуратурата не може да ръководи МВР или да се оправдава с т.нар. натиск отдолу: "Трябва да държим сметка, че изпълнителната власт - чрез МВР и службите - би могла да има сериозен ресурс, който да се превърне в репресивна сила. От друга страна - всички механизми са предвидени така, че прокуратурата никога да не може да изпуска положението на контрол. Ако го изпусне, това означава, че има т.нар. имплозия на институцията - вътрешна корупция или некомпетентни хора са на постове в институцията, така че да задават лош тон или съзнателно се пречи на ефективността на разследването".

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи съдия Тодорова коментира започналата процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев: "За първи път се повдига въпросът коя е приложимата процедура за прекратяване на мандата на главния прокурор. ... Друг е въпросът за безпристрастността и независимостта на ВСС да вземе решение без страх за оцеляване".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във