Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Павлина Панова e отново предложена за шеф на ВКС

Заместник-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия съдия Павлина Панова отново е предложена за шеф на ВКС. Петима от членовете на съвета са внесли днес нейната кандидатура за поста. Това е същата петорка, която номинира съдия Панова и при първата процедура за избор - Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Юлия Ковачева.Засега това е единствената кандидатура за поста. Такива могат да бъдат внасяни до 3 декември, когато е второто поредно заседание на ВСС след откриване на процедурата.

Това ще бъде вторият опит на Висшия съдебен съвет да избере председател на ВКС. При първия бяха номинирани двете председателки на ВКС - съдийките Павлина Панова и Таня Райковска, заместник-председател на ВКС и ръководител на Търговската колегия. На 25 септември, обаче, нито една от двете не успя да събере необходимия брой гласове - поне 17.

Изборът е насрочен за 29 януари 2015 г., като вотът най-вероятно ще се състои след излизането на доклада на Европейската комисия. Изборът се следи от Брюксел, а наскоро вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че каква ще бъде оценката за България в доклада зависи и от това гласуване във ВСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във