Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдия Сантиров съди следователя Петьо Петров

Съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров е завел гражданско дело за непозволено увреждане срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, съобщава в. "Сега". Това е показва справка в деловодството на съда.

През пресслужбата на съда Сантиров обяснява пред изданието, че съди Петров заради накърнено достойнство. Не разкри обаче каква е сумата на иска му. Процесът още не е насрочен, тъй като досега двама колеги на Сантиров от градския съд са си направили отвод. Ако не се намери кой да гледа процеса там, Софийският апелативен съд ще трябва да го пренасочи към друг окръжен съд.

През февруари Сантиров беше окончателно оправдан по дело за корупция, по което беше подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Основен прокурорски свидетел по делото беше следователят Петров. В решението си върховните съдии записаха, че делото "Цонев-Сантиров-Попов" е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

Затова съдията има право да съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за вреди от незаконно повдигане на обвинение, предаване на съд и поддържане на обвинението. Съпроцесникът му Николай Цонев вече го направи заради три дела, по които беше оправдан окончателно, преди да чуе "невинен" и по процеса за подкуп. За трите оправдателни присъди държавното обвинение дължи на Цонев общо 73 141 лв. обезщетения и разноски, както и лихви върху тези суми. От прокуратурата вече са обжалвали трите си загуби по Закона отговорността на държавата за вреди пред апелативния съд.

Върховната касационна прокуратура започна по молба на Петров пълна проверка по случая, включително действията на длъжностни лица от МВР, ДАНС и обвинението. И до днес обаче не са ясни резултатите от нея. Петров подаде оставка като шеф на следствието, но Висшият съдебен съвет още не се е произнесъл по нея. Отказа обаче да образува дисциплинарно дело срещу следователя, тъй като била изтекла давността за това. Преди дни Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване за набеждаване срещу Петров, за каквото настояваше Сантиров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във