Параграф22 Weekly

§22 Новини

Съдийката по делото "Октопод" отрече натиск от Цветанов

Делото "Октопод" в СГС срещу Алексей Петров беше отложено днес с два часа, защото съдия Румяна Ченалова даваше оправдателни обяснения пред ВСС. Ченалова бе привикана да се яви тази сутрин пред съдебните кадровици по дисциплинарното производство, което се води срещу нея за нарушаване на етичния кодекс.


Преди дни депутатът от ДПС Делян Пеевски разказа, че бившият министър Цветан Цветанов е настоявал главният прокурор Сотир Цацаров да прикрие разследване срещу съдийката в Македония. Цацаров отрече това и заяви, че е отправил запитване до македонския си колега и ако тя бъде привлечена като обвиняема там, веднага ще предложи да бъде отстранена от длъжност.


Разследването срещу Ченалова е за нейни действия преди около 10 години по дело за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикации в местните медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".


След изслушването пред ВСС днес, което се провали заради отсъствието на свидетел, Ченалова отрече да е имало договорка за изхода на делото "Октопод" и някога да се е срещала с Цветан Цветанов.


Повод за това станаха отново думи на Пеевски, който разказа как Цветанов е казал, че много държал на нея и тя непременно трябва да остане съдийка по това дело.


Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка, заяви депутатът от ДПС преди дни.


Според Ченалова не било морално да се коментират твърденията, че й е упражняван натиск да реши процеса в определена посока. Попитана дали ще си направи отвод, тя отговори, че това решение ще бъде взето от съдебния състав, но ако това се случи, делото трябва да започне отначало, цитира я БТА.


Тя беше и съдия по делото "Соло" и оправда подсъдимия за двойното убийство Илиан Тодоров, който на втора инстанция получи доживотна присъда и избяга от страната.


По делото "Октопод" трябва да бъдат разпитани няколко свидетели, сред които и бившата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във