Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдийската колегия на ВСС прие декларация за институционална подкрепа на съдии от ВКС след медийни изяви на Валери Симеонов

След предложения от Екипа за реакция при възникване на криза и от председателя на Върховния касационен съд Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие декларация по повод изявление на Валери Симеонов – заместник председател на 44-то Народно събрание на Република България и председател на ПП „Национален фронт за спасение на България“, за в. „24 часа“, публикувано на 24 октомври 2020 г., и обръщение на Съюза на съдиите в България от 28 октомври 2020 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

по повод изявление на Валери Симеонов – заместник-председател на 44–то Народното събрание на Република България и председател на НФСБ, за в. „24 часа“, публикувано на 24.10.2020 г.
и обръщение на ССБ от 28.10.2020 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява институционална подкрепа към съдиите от съдебния състав с председател Веска Райчева от IV-то гражданско отделение на Върховния касационен съд, постановили определение по гражданско дело № 1894/2020 г. Колегията намира за недопустима използваната лексика в изявлението на Валери Симеонов – заместник-председател на 44-тото Народно събрание и лидер на политическа партия „Национален Фронт за Спасение на България“.

Изрази като „позор за селски съд в Буркина Фасо“, „изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона“ са неоснователни твърдения за некомпетентност и пристрастие на съдебния
състав при разрешаване на правния спор. Подхождаме с разбиране, че като страна по делото Валери Симеонов има право на лично мнение по постановения съдебен акт, но считаме, че в качеството му на публична личност, заемаща висок държавен пост, същият не може да употребява обидни квалификации и сравнения по отношение на съдебния състав от Върховния касационен съд.

Съдийската колегия за пореден път призовава всички представители на властите и партиите в България да се въздържат от обидни и манипулативни внушения спрямо съдиите. Такива изявления рушат доверието в съдебната власт, върховенството на закона и принципите на правовата държава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във