Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно заради казуса с Андон Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира извънредно, за да обсъди казуса със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Името на магистрата беше посочено вчера в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо като участник в сериозна корупция. Миталов, съпругата му и дъщеря му са със забрана да влизат в САЩ. Реакция по случая вече има и от Съдебния инспекторат и от ръководството на Специализирания наказателен съд.

Проверката на Съдебния инспекторат е заради случая с разрешението, което Миталов даде на разследвания за шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов, да посети Русия, за да получи орден лично от президента Владимир Путин. Според бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който сезира Инспектората, магистратът е направил това в нарушение на правилата. Проверяващите обаче са отказали за образуват проверка, защото не са открили нарушения при образуването, движението и приключването на делото и защото Съдебният инспекторат не е компетентен да се произнася по същество по правилността на съдебния акт.

Други сигнали по отношение на съдия Миталов не са постъпвали в Инспектората, уточняват от там. Пред журналисти председателката на Спецсъда Мариета Райкова също отрече да е получавала сигнали срещу магистрата и заяви, че с колегите ѝ били шокирани от съобщеното от Майк Помпейо.

Райкова е поискала информация от прокуратурата дали има някакви данни, уличаващи съдията в корупция, и очаква официално заключенията на Съдебния инспекторат.

Самият Андон Миталов от днес е в болнични, каза съдия Мариета Райкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във