Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдийската колегия ще поиска от Пленума на ВСС „опростяване“ на ЕИСС

Необходим ли е квалифициран електронен подпис за всяко процесуално действие, извършвано в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), или да остане само „парафирането“ на крайния съдебен акт? Възможно ли е внедряването на ЕИСС в Софийския градски съд и Софийския районен съд да бъде отложено във времето? Тези въпроси ще бъдат внесени за обсъждане в Пленума на ВСС, реши днес Съдийската колегия след над петчасов дебат за проблеми във връзка с работата на ЕИСС.

Наред с това колегията реши да пита Оперативната програма „Добро управление“ (ОПДУ) какви евентуално финансови санкции ще бъдат наложени на Висшия съдебен съвет, ако реши да отложи внедряването на системата в софийските градски и районен съд и по време на дебата на Пленума да прецени рисковете между евентуалното блокиране на работата на съдилищата и плащането на финансовите санкции, сочи Лекс.

Членовете на колегията единодушно решиха да се създаде и работна група, в която да участват Вероника Имова и магистрати от петте апелативни райони, които да обобщават всички постъпващи предложения за оптимизиране и проблеми в работата на системата и да осъществяват връзка с фирмата разработчик „Информационно обслужване“.

До днешната дискусия се стигна след множество сигнали за проблеми в работата на ЕИСС и призиви внедряването ѝ да бъде спряно до отстраняването им.

В дебата участваха представители на екипа, който изработи ЕИСС – ръководителят на проекта Гергана Мутафова и от „Информационно обслужване“, както и председателите на апелативния съд във Велико Търново Янко Янев, на окръжния съд във Варна Марин Маринов и на районния съд в Пловдив Иван Калибацев.

Пилотното въвеждане на ЕИСС, изградена по проект по ОПДУ на стойност малко над 6 млн. лева, започна в края на юни в 17 съдилища, а в края на юли Пленумът на ВСС реши тя да бъде внедрена вече навсякъде, без административните съдилища и Върховния административен съд.

Но още в първите дни на внедряването ѝ се появиха и първите проблеми, които постепенно в процеса на работа започнаха да стават все повече и повече. В съвета започнаха да получават писма от съдилища в страната, като някои настояват ЕИСС да бъде спряна, а други – за незабавната ѝ преработка.

Една от основните критики е, че тя е много тромава, необходими са множество кликвания в различни прозорци за извършване на елементарни действия. Друг сериозен проблем е свързан с електронния подпис, което предизвиква много трудности, тъй като изисква едновременното подписване с КЕП на всеки един от тримата съдии във въззивен или касационен съдебен състав. Имало и недомислици като например факта, че не е предвидено електронно подписване за съдебни заседатели по наказателни дела и други.

Програмата не била съобразена с особеностите на работата на съдията-докладчик в съдебния състав и правомощието му да издава еднолично разпореждания.

ЕИСС натоварва съдиите с функции, които са присъщи на съдебната администрация, казват магистрати в писма до ВСС.

Заради сигналите членовете на СК Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров поискаха свикването на извънредно заседание на колегията като предложиха в спешен порядък да се предприемат следните стъпки:

„Oпциитe в EИCC, ĸoитo зaдължaвaт cъдиитe дa извъpшвaт вcичĸи пpoцecyaлни дeйcтвия c eлeĸтpoнeн пoдпиc дa oтпaднaт, ĸaтo ce пpeдвиди дa ce cнeмa eлeĸтpoнeн oбpaз oт тяx, ĸoйтoдa ce пpиĸaчвa и зaвepявa в EИCC oт cъдeбeн cлyжитeл.

B EИCC дa ce пoдпиcвa c eлeĸтpoнeн пoдпиc oт cъдиитe caмo ĸpaйният cъдeбeн aĸт, ĸoйтo ce oтбeлязвa в peгиcтъpa.

Eлeĸтpoнeн oбpaз oт дocъдeбнитe пpoизвoдcтвa и/или дpyги дoĸyмeнти пo HOXД, ĸaĸтo и oт дoĸyмeнтитe пo дeлaтa пo нecъcтoятeлнocт дa нe ce cнeмa – изцялo или чacтичнo. Cнeмaнeтo нa eлeĸтpoнeн oбpaз oт дocъдeбнитe пpoизвoдcтвaпo HOXД и/или oт дpyги дoĸyмeнти пo тяx, ĸaĸтo и oт дoĸyмeнтитe пo дeлaтa пo нecъcтoятeлнocт дa ce извъpшвa пo пpeцeнĸa нa cъдилищaтa.

Дa ce ĸopигиpa EИCC в чacттa oтнocнo зaпoвeднитe дeлa c oглeд cъздaдeнитe тeмплeйти /фopмyляpи/ пo нaчин, пoзвoлявaщ peдaĸтиpaнeтo нa гeнepиpaнитe пpoeĸти зa зaпoвeди им oт cъдиитe и oтpaзявaнe нa нeceнитe тeĸcтoвe в ĸpaйнитe aĸтoвe.

Дa ce oбcъди oт Πлeнyмa нa BCC възмoжнocттa зa paциoнaлизиpaнe нa интepфeйca/aлгopитъмa нa oтдeлнитe пpoцeдypи в cиcтeмaтa ĸaтo нaпp.oбявявaнe нa aĸтoвe в зaĸpити зaceдaния и дp., ĸaĸтo и дa ce изpaбoти плaн зa oтcтpaнявaнe нa вcичĸи ĸoнcтaтиpaни нeдocтaтъци и пpeпopъĸи нe caмo в тecтoвaтa paбoтa нa пилoтнитe cъдилищa, нo и във вcичĸи ocтaнaли“.

Заседанието трябваше да се проведе на 25 август, но поради липса на кворум бе отложено за днес.

Дискусията днес започна с изложение на Гергана Мутафова, която обясни кога е започнал проектът и как се е развил във времето.

Тя заяви, че се е запознала с всички писма на съдилищата, които са 70 и споделя тревогите. Но обясни, че няма как да бъде удължен срокът за отстраняване на нередности след пилотното внедряване на системата в 17 съдилища, защото иначе ще има финансова корекция за близо 100% от цената на договора. Този с „Информационно обслужване“ е до октомври, а с ОПДУ – на 31 декември 2020 г.

Мутафова каза още, че сама ще предложи на ВСС да се извърши проверка на работата на екипа, какъвто призив отправи Съюзът на съдиите в писмо от петък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във