Параграф22 Weekly

Реформа

Съдиите с платформа за нов ВСС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) предлагаnbsp; подробна платформа за работата на следващия Висш съдебен съвет. В нея се посочват конкретните области, в които трябва да бъдат извършени реформи във връзка с предстоящия есента избор на нов кадрови орган на съдебната власт.


В резюме на програмата, публикувано на сайта на съюза в Интернет се отбелязва, че в центъра на всички проблеми в българската съдебна система е дългогодишния дефицит на компетентно и ефективно управление. Целта, която си поставя платформата е българската съдебна система да престане да бъде институцията с най-ниско обществено и международно доверие.


Съдиите предлагат конкретен план за действие, според който още през първата година от работата на новия съвет трябва да бъдат приложени фундаментални реформи при атестирането и процедурите по преместването и повишаването в длъжност и ранг.


Платформата предвижда и изработване на Националната програма за управление и регулиране натовареността на органите на съдебната власт. Програмата предвижда и промяна на процедурата по избор на ръководители на съдилищата и прокуратурите, така че да се гарантира издигането на качествени и припознати от съответната общност кандидати.


Сред целите на платформата е до края на мандата на този ВСС да бъде изграден единен централизиран модел на програмно и информационно осигуряване. По този начин според ССБ ще се постигане на 100 процента гаранция за случайното разпределение на делата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във