Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдилищата пред фалит

Съдилищата съвсем реално са заплашени да останат без ток заради неплатени сметки, защото парите за издръжката им свършиха. А държавата се разсейва за поисканото допълнение към бюджета на съдебната власт от 19 млн. лева. По-лошото е, че в пожарната ситуация, в която се намира цялата държава, никой не може да каже дали Темида изобщо може да разчита на финансова инжекция.


В сряда (2 юли) Висшият съдебен съвет учтиво напомни на правителството, че още през април е поискал споменатите милиони, за да може да си върже сметките. В сряда пък от общо 23 искания за отпускане на средства от съдилищата - за закупуване на компютри, климатици, копирни машини и др., бяха одобрени едва 16 - останалите или ще чакат, или категорично бяха отхвърлени. Включително и исканията за отпускане на средства за изплащане на 20-те заплати при пенсиониране на няколко магистрати, които по закон съдилищата са длъжни да им наброят на изпроводяк.


Само да уточним, че за съдийските заплати и за тези на служителите проблем няма - те са по друго перо и поне до момента са гарантирани. Но съдилищата са преразходили средствата от текущата си издръжка - това са предвидените пари за ток, за вода, парно, поддръжка на софтуер, консумативи и др. Според отчетите на ВСС за май най-голям е преразходът във ВАС. Там вече са на червено и са похарчили 159% от предвидените си по план средства за текуща издръжка. В преразход е и Инспекторатът на ВСС, макар и чувствително по-малък. Както и съдилищата. Те вече трупат дългове - през седмицата стана ясно, че само Софийският районен съд дължи близо 1 млн. лв. за вещи лица. Но не е единствен той.


До две седмици парите за издръжка свършват, предупредиха от ВСС. Очевидно с надеждата, че това време ще е достатъчно на правителството, то да гласува исканите допълнително 19 млн. лева. Разчетите обаче сочат, че основната причина за недоимъка при Темида не е централният бюджет, който стриктно превежда държавната субсидия за съдилищата. Вярно е, че парите за издръжка са толкова, колкото бяха и през 2013 г., и не бяха увеличени, а цените на горивата и услугите скочиха. Но пък с малко повече мисъл разликата би могла да се компенсира. Още повече че след като всяко семейство в България е принудено да прави икономии, няма логика една бюджетна институция да прави изключение.


Истината е, че сривът в сметките идва най-вече от рязкото намаление на постъпленията от съдебни такси, които самата система събира. Статистиката от няколко години насам отчита намаление на броя на делата, които се разглеждат в съдебните зали. Само в периода от 2011 до 2013 г. включително те са около 60 000. А това означава и по-ниски приходи.


Според отчетите на ВСС до май тази година постъпленията от съдебни такси в съдебната власт са били с 5 млн. лв. по-малко от планираните за този бюджетен период и вместо 50 млн. лв. такси са събрали 45 милиона. По-малко са и другите приходи, които съдебната власт получава - включително и от наложени глоби, от разноски, от дарения или пари по проекти.


Причината е ясна - въпреки че българинът по презумпция обича да се съди, в момента се лишава от тази "екстра". Хората просто нямат пари за адвокати и за съдилища и водят дела само тогава, когато е наистина неизбежно. Таксите, особено по гражданските дела, никак не са малки: те са 4% върху материалния интерес и се внасят веднага, иначе дело просто не се води. Така ако спорът е за един апартамент с оценка 100 000 лв., за да стигне изобщо до съдебната зала някоя от страните, тя трябва да внесе 4000 лв. на държавата. А оттам нататък почват и другите плащания - за адвокат, за експертизи, други разноски... Очевидно правосъдието се превръща в скъпо удоволствие за българина, както впрочем е и по цял свят. А съществуващите възможности за освобождаване от такси по "социални причини" са твърде ограничени.


Тенденцията за намаляване на делата е трайна и очевидно няма изгледи да се обърне, поне в близките 5-10 години. Така че сривът в постъпленията на Темида ще се запази и към края на годината вероятно ще достигне до 10-12 млн. лева. А те са заложени в бюджета на съдебната власт за 2014-а, но няма да бъдат събрани. Към тази сума трябва да се прибавят и поскъпването на тока, повишението на цените на консумативите, а и по-големите хонорари, които искат за услугите си преводачи и вещи лица, на които съдилищата вече задлъжняха.


Оттук има два варианта за решение. Или да се повишат таксите, което е доста по-лесно и за което настояват съдиите от доста време насам, но това означава хората съвсем да загубят достъп до правосъдие. Или да се преизчисли броят на съдилищата, магистратите и служителите в тях съобразно намалялото население на страната, в съответствие и с драстичният срив на делата за разглеждане и с несъразмерното натоварване в различните съдебни структури. С други думи, да се ореже излишното от системата.


Към момента в съдебната власт работят общо 13 709 души, от които само 4189 са със статут на магистрати и съответно са несменяеми - т.е. не могат толкова лесно да бъдат уволнени. Средната им заплата е 3036 лв. без добавките за стаж, дрехи и други.


Служителите в системата са 9111 и взимат средно по 1150 лв. - поне според последните публикувани разчети на ВСС за май 2014-а.


Има и друг вариант - непрекъснато да се искат нови и нови инжекции от бюджета. Само че дали ще има кой да ги отпусне. Ако следващият финансов министър прилича на Симеон Дянков, за когото и до ден днешен магистратите си спомнят с ужас, обяснимо е защо във ВСС са доста притеснени от това какво ги чака занапред.


А що се отнася до онези 25 млн. лв., които ВСС поиска за увеличение на заплатите в системата, тях май ги забравиха завинаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във