Параграф22 Daily

§22 Новини

Съдопроизводството за терена край дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич продължава през септември

Върховният административен съд /ВАС/ разпореди да продължат съдопроизводствените действия за терена край дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич. Съдебното производство, което вече обединява две дела по жалби на сдружение "Гражданско общество за Добрич" и на областния управител на Добрич, ще се гледа на 24 септември, съобщиха от Административния съд в областния град, пише БТА.

Жалбите са срещу решение на Общинския съвет, с което в имота се обособяват два нови парцела - 4417 квадратни метра за литературния музей и 641 квадратни метра към близка двуетажна сграда на частно дружество.

От сдружение "Гражданско общество за Добрич" смятат, че така се създават пречки за възприятието на целия площад пред дома-паметник на писателя - емблематична сграда в добруджанския град.

ВАС счете за основателна и жалбата на областния управител д-р Маргарита Новоселска, след като с определение на местния съд бе оставена без разглеждане. Според областния управител държавата е непосредствено засегната с предвижданите изменения на подробния устройствен план на терена пред литературния музей. В архива на областната администрация са установени актове за държавна собственост за част от терена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във